BlackBerry Torch 9800

De BlackBerry Torch 9800: Compact met vele functies

De BlackBerry Torch 9800 is alweer een tijdje op de markt en daarom hebben we besloten om de telefoon van het Canadese RIM eens goed te bekijken. De BlackBerry Torch is de eerste slidertelefoon van RIM. Om ruimte te besparen heeft RIM ervoor gekozen om de telefoon een groot 3,5”-scherm te geven en een uitschuifbaar toetsenbord. Zo blijft de Torch 9800 een compact toestel met zowel een touchscreen en een BlackBerry-toetsenbord.

Uiterlijk

De BlackBerry Torch 9800 is overduidelijk een BlackBerry en de telefoon volgt het ontwerp van alle andere BlackBerry-telefoons. Ondanks het feit dat dit de eerste slidertelefoon van RIM is, is het overduidelijk dat het een BlackBerry is. Het toestel lijkt erg veel op de Bold 9700 en de afmetingen zijn vrijwel gelijk.

04.png7ec80d08-e21d-4476-94dc-d3ddf8a1b7a3Large

Het toetsenbord kan worden gebruikt door het scherm omhoog te schuiven, hierbij schuift het scherm over een metalen rail die vrijwel onzichtbaar is. In vergelijking met de BlackBerry Bold is het toetsenbord iets kleiner, maar het typen gaat nog steeds enorm fijn op het toetsenbord. Het toestel voelt erg stevig aan en de bouwkwaliteit van de Torch 9800 is hoog.

De hardware

De hardware in de Torch 9800 viel ons een beetje tegen. In vergelijking met andere smartphones uit dezelfde periode heeft deze BlackBerry weinig indrukwekkende specificaties. De telefoon is uitgerust met een Marvell 624 MHz processor, 512 MB RAM en 4 GB opslaggeheugen. Vooral de processor is relatief traag vergeleken met de concurrentie. Volgens RIM heeft de processor een update ondergaan ten opzicht van het vorige BlackBerry-model, maar daar is qua prestaties weinig van te merken.

De Torch 9800 heeft een 3,5”-touchscreen met een resolutie van 480×360 pixels. Het scherm is gelukkig wel capacitief, maar de resolutie is in vergelijking met concurrerende toestellen vrij laag. De meeste smartphones maken gebruik van schermen met een resolutie van 480×800 pixels. De lage resolutie betekent dat er minder informatie op het scherm past en dat alle gegevens op het scherm er wat grover uitzien.

De Torch 9800 is ook voorzien van een 5 megapixel camera met LED-flitser. RIM heeft duidelijk tijd besteed om de ervaring tijdens het maken van foto’s te verbeteren. Het maken van foto’s is nog nooit zo gemakkelijk geweest op een BlackBerry en de kwaliteit van de foto’s is vrij goed. De camera kan ook worden gebruikt om video’s op te nemen. Omdat de processor van de Torch 9800 niet erg krachtig is, kan de camera echter maximaal in de resolutie 640×480 opnemen. Dit is in vergelijking met de concurrentie vrij tegenvallend, aangezien de concurrentie meestal een 720p resolutie ondersteunt.

Natuurlijk is de software het meest belangrijke en onderscheidende element van BlackBerry-telefoons, maar het is toch jammer dat RIM niet iets beter zijn best heeft gedaan een echte toptelefoon op het gebied van hardware af te leveren.

Software

RIM heeft van gelegenheid van de release van de BlackBerry Torch gebruik gemaakt om ook BlackBerry 6, het nieuwe besturingssysteem, te lanceren. BlackBerry 6 is een grote vooruitgang ten opzichte van zijn voorganger BlackBerry 5. Het geheel ziet er een stuk overzichtelijker uit en RIM heeft geprobeerd het aantal menu’s in menu’s te verminderen, waardoor de meeste opties makkelijker gevonden kunnen worden.

De beste nieuwe functie is de vernieuwde zoekfunctie. Met deze functie kun je een willekeurig item op je telefoon vinden, het maakt niet uit of dit nou een email, sms, contactpersoon, notitie of ander item is. De functie kan alle informatie op je telefoon doorzoeken. Erg handig dus als je op zoek bent naar specifieke informatie.

Een ander punt dat veel is verbeterd is de browser. Deze is een stuk sneller als de voorgaande BlackBerry-browsers en de browser ondersteunt ook de meeste functies die tegenwoordig op mobiele telefoons worden gebruikt, zoals zoomen en tabs. Ook in de browser valt soms goed te merken dat de processor niet krachtig genoeg is, vooral tijdens het zoomen beweegt het beeld niet altijd even vloeiend.

Zoals eerder genoemd is de camera-applicatie ook flink onder handen genomen en verbeterd. Dit maakt het maken van foto’s een stuk eenvoudiger en leuker. De verbeterde camera helpt ook op dit punt.

De email-applicatie is ook enigszins aangepast en natuurlijk werkt dit bij gebruik van de eigen email-services van RIM perfect. Dit is waarschijnlijk een van de sterkste punten van BlackBerry-telefoons. Bij gebruik van andere email-services, zoals Gmail of Hotmail, is de gebruikservaring iets minder. Toch geeft het toestel nog altijd een erg goede ervaring, hoewel er een paar kleine problemen zijn met synchronisatie. Zo is de synchronisatie vaak minder goed wanneer je het postvak in op je PC hebt beheerd. In dit geval duurt het vaak vrij lang voor de veranderingen op de telefoon te zien zijn.

Conclusie

De BlackBerry Torch 9800 is de snelste BlackBerry-telefoon tot nu toe. Toch zijn de specificaties vrij tegenvallend en kan de telefoon op dit punt niet concurreren met concurrenten als de iPhone 4 en Samsung Galaxy S. Gelukkig draait het bij BlackBerry-telefoons niet alleen om de hardware en zijn communicatiemogelijkheden het handelsmerk van BlackBerry. De communicatie mogelijkheden zijn ook bij deze BlackBerry van goed niveau. Vooral wanneer er gebruik wordt gemaakt van de verschillende services die RIM biedt. Als je op zoek bent naar een BlackBerry, dan is de Torch 9800 zeker een aanbeveling waard, het is waarschijnlijk de beste BlackBerry-telefoon op dit moment. Als je echter niet van plan bent om gebruik te maken van de unieke communicatiemogelijkheden die de BlackBerry biedt, dan raden wij aan om naar andere telefoons te kijken.