Nokia Lumia 920 versus Samsung Galaxy Note 2

Het duurt niet lang meer tot Samsung een nieuw topmodel in haar Galaxy serie zal onthullen. Maar tot die tijd is de Samsung Galaxy Note 2 het beste dat de Koreanen op hardware gebied in de ring kunnen brengen. Tijd voor een beknopte vergelijking met Nokia’s topmodel, de Lumia 920.

lumia-920-v-galaxy-note-2

Beeldscherm

De Lumia 920 beschikt over een 4.5 inch scherm met een resolutie van 1280×768 beeldpunten. Het is een zogeheten PureMotion HD scherm, wat wil zeggen dat Nokia speciale aandacht heeft besteed aan de snelheid waarmee het scherm het beeld opbouwt, en de directheid waarmee aanrakingen worden geregistreerd en verwerkt. Bijkomende voordeel van het scherm van de Lumia 920 is dat deze ook met handschoenen aan prima te bedienen is. Iedereen die de afgelopen weken in de kou op pad was, weet dat dit een erg goede feature is.

De Samsung Galaxy Note 2 is uitgerust met een enorm 5.55 inch SuperAmoled scherm met 1280×720 beeldpunten. Doordat het scherm groter is dan dat van de Lumia 920 is de pixeldichtheid beduidend lager. Erg mooi aan het scherm van de Note 2 is het enorme contrast dat hoort bij een SuperAmoled scherm. Helaas was de afgelopen dagen wel noodzakelijk om handschoenen uit te trekken, alvorens het toestel te bedienen.

Samsung_GALAXY_Note_II_10.jpga003400c-002a-46ba-afff-f93efbd05b11Large

Processor

De Lumia 920 draait op een snelle dualcore Qualcomm Snapdragon S4 met een kloksnelheid van 1.5 GHz. Deze chip behoort niet tot de allersnelsten op de markt, maar dit is ook niet nodig. Door de efficiënte wijze waarop het Windows Phone besturingssysteem met de hardware omgaat is deze processor meer dan voldoende om alles erg soepel te laten werken.

Samsung’s heeft voor de Note 2 gekozen voor de Exynos 4 Quad processor. Dit is dezelfde die ook in de Galaxy S3 te vinden is, maar in de Note 2 draait deze op een hogere kloksnelheid, te weten 1.6 GHz. Ondanks deze razendsnelle processor vertoont de Note 2 heel af en toe toch wat schokkerig gedrag. Dit ligt uiteraard niet aan de hardware, maar aan de inefficiëntie van het Android besturingssysteem.

Camera

Beide toestellen beschikken over een acht megapixel camera aan de achterzijde. Bij helder daglicht is het de Note 2 die net iets scherpere foto’s maakt, maar het is de Lumia 920 die ook bij minder ideale omstandigheden beter uit de voeten kan dankzij de PureView technologie en de Carl Zeiss lens. Ook het opnemen van video met de Lumia 920 levert beduidend stabieler beeldmateriaal op dankzij de optische beeldstabilisatie van het toestel.

nokia-lumia-920

Software

Op softwaregebied bevinden beide toestellen zich natuurlijk in twee totaal verschillende werelden. De Lumia 920 is het paradepaardje van het Windows Phone 8 ecosysteem, de Note 2 is voorzien van een van de laatste versies van het Android OS. Over het algemeen is Windows Phone 8 net wat soepeler en overzichtelijker. Android is zoals bekend wat ingewikkelder, maar biedt net iets meer vrijheid om de hele interface naar eigen smaak in te richten. Op dit moment zijn er binnen Android ook beduidend meer applicaties beschikbaar, hoewel er opgemerkt dient te worden dat meer niet altijd beter is.

Batterij

Er zit natuurlijk een groot voordeel aan een toestel met de omvang van de Note 2: er past een grote batterij in. En hoewel de batterij van de Lumia 920 ook geen kleintje is, is het Samsung gelukt de grote batterij te combineren met goed geoptimaliseerde software, waardoor de Note 2 op een acculading beduidend langer werkt dan de Lumia 920. Deze laatste beschikt dan wel weer over de mogelijkheid om het toestel draadloos op te laden.

Conclusie

Al met al zijn beide toestellen aan elkaar gewaagd. Zoek je een smartphone met een superieure camera, dan is de keus voor de Lumia 920 duidelijk. Ook wanneer je de heldere bediening van Windows Phone 8 aantrekkelijker vindt dan de complexiteit van Samsung’s Android interface is de 920 het toestel voor jou. Wil je echter een smartphone met een enorme batterijduur of een groot scherm waarop websites beter leesbaar zijn? Dan is de Note 2 de logische keuze.

Natuurlijk dient hier ook nog de S Pen stylus vermeld te worden die in een vergelijking tussen beide toestellen tussen wal en schip beland. Dit is een hele aardige gimmick, maar tenzij je een grafisch of creatief beroep hebt blijft het ook daarbij: een gimmick. Voor mensen die wel in een dergelijke sector werkzaam zijn, is de Note 2 natuurlijk een favoriet, dankzij de creatieve mogelijkheden die de S Pen biedt.