Smartphone banking

De vooraanstaande fabrikant van mobiele telefoons Nokia, gevestigd in Finland en bekend om zijn vooruitstrevende techniek, design en groene imago heeft afscheid genomen van het Symbian besturingssysteem en gekozen voor Microsoft Windows mobile. Daarmee is niet alleen een alliantie aangegaan met een van de meest succesvolste bedrijven van de afgelopen 100 jaar, maar ook is zo de toegang verkregen tot online-services door Microsoft Windows aangeboden.

Microsoft SkyDrive wordt ook beschikbaar binnen Windows Phone 8 en biedt zo de mogelijkheid tot online opslaan van data. Waar internetbankieren voor de overgrote meerderheid van de bevolking al jaren gemeengoed is, blijkt dat bankieren met een smartphone nog geen hoge vlucht heeft genomen. Het beveiligen van dataverkeer is een belangrijke blokkade, zeker waar het om financiële transacties gaat. Consumenten kunnen met hun smartphone gratis 7Gb online-opslagruimte krijgen toegewezen en 20 Gb extra is tegen betaling van € 8,00 per jaar verkrijgbaar. Smartphone gebruikers zullen daar gretig gebruik van gaan maken waarmee ook voor de beveiliging van dataverkeer meer aandacht komt. Het regelen van financiële zaken met een smartphone zal dan ook spoedig eerder regel dan uitzondering worden en deel uit gaan maken van de lifestyle van de generatie van deze tijd.

Het aantal toepassingen is schier oneindig. Zo is het niet denkbeeldig dat het kopen van een toegangskaartje tot het verleden gaat behoren, nu smartphone gebruikers dat middels een speciale ingebouwde NFC-chip kunnen door de smartphone eenvoudigweg voor een terminal houden. De Nokia Lumia 610 NFC is hier al van voorzien. Ook overboekingen kunnen na inloggen eenvoudig worden doorgevoerd nu encryptie van data steeds beter wordt en zelfs het nog snel even een doorlopend krediet aanvragen wordt mogelijk. Niet langer is het nodig een afspraak te maken bij de bank, maar kan informatie over rentetarieven, looptijd, maximaal krediet en voorwaarden mobiel verkregen worden.
De tijd dat men genoegen moest nemen met het relatief onschuldige sms’je: ‘u hebt het saldolimiet op uw lopende rekening overschreden’ is daarmee verleden tijd.